Gerjan Baan uit Almere over ‘duurzaam verwarmen’

Gerjan Baan uit Almere, is een van de deelnemers van de NMFF jubileum wedstrijd van afgelopen maanden. Hieronder zijn inzending over het duurzaam verwarmen van zijn huis.

“Toen ik mijn huis gekocht had heb ik meteen zonnepanelen laten leggen op het dak. Ook heb ik meteen alle leidingen van de verwarming en warm water naar de badkamer geïsoleerd. In de keuken heb ik een elektrische boiler geplaatst om daar geen gas voor te hoeven stoken en een kortere aanvoerleiding, met minder warmteverlies, te hebben. Bij mijn verbouwing van de badkamer heb ik de radiator vervangen voor elektrische vloerverwarming. Vloerverwarming voelt al snel warmer aan, kan een paar graden lager, en hier hoef ik nu ook geen gas voor te verbranden. Ik heb toch capaciteit genoeg met mijn zonnepanelen.

Op korte termijn (komend jaar) hoop ik nog de spouwmuurisolatie aan te vullen om mijn huis beter te isoleren en zodoende minder energie nodig te hebben om deze te verwarmen. Met de infrarood beelden die van mijn huis gemaakt zijn kwam ik er achter dat er veel warmte lekt bij mijn voordeur en de hal voelt altijd koud aan. Dit hoop ik samen met mijn keukenraam te vervangen voor kunststof kozijnen met HR++(+) glas. Driedubbelglas is afhankelijk van het kostenplaatje. Omdat ik onder een aanvliegroute van Schiphol woon kan dit wel extra geluidsisolatie opleveren. Bij het vernieuwen van mijn keuken kan ik de gaskookplaat vervangen voor een elektrische versie.

Op de wat langere termijn hoop ik mijn serre beter te isoleren (ook een groot warmtelek). Daar hoop ik wellicht ook driedubbel glas te nemen al past dat waarschijnlijk niet in de bestaande kozijnen. Daarnaast hoop ik een gesloten haard te plaatsen om mijn begane grond te verwarmen, dit bespaard weer gas. Wellicht in combinatie met cv functie. Ik heb waarschijnlijk een haard nodig met een te kleine capaciteit om in aanmerking te komen voor een cv functie. Daarna hoop ik op de bovenverdiepingen kunstof kozijnen te nemen in combinatie met HR++(+) glas. Daarna is de CV aan de beurt om vervangen te worden door een warmte pomp, al dan niet vervang ik mijn pv panelen (160wp) door pvt panelen zodat ze en een hogere electra opbrengst hebben, ik heb ondertussen meer elektrische apparaten, en ook voor warm water kunnen zorgen. En dan ben ik van het gas af.”

Share

Laat wat van je horen

*